Welkom bij

Wereldwinkel Rotterdam Vreewijk

Hier vindt u heerlijke recepten, die u kunt bereiden met producten uit de Wereldwinkel:

Biologische kokos-limoenrijst met gemarineerde kip

Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten:
1 el plantaardige olie
2 limoentjes
4 biologische kippendijfilets
1 tablet biologische kippenbouillon
400 g biologische (voorjaars)groenten (aspergetips,
(soja)boontjes, lente ui)
2 el verse Thaise basilicum
2 el verse koriander
En uit de Wereldwinkel:
1 el vloeibare Honing
molen Zeezout mix Chilipeper
2 blikjes biologische Kokosmelk, 270 ml
1 pak Pandanrijst biologisch


Verwarm de oven voor op 200°C. Maak een marinade van olie, het sap van een limoen en de honing en marineer hierin de kippendijfilets. Bestrooi de kip royaal met zeezout. Leg de kippendijfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in het midden van de oven. Rooster de kip circa 20-30 minuten.
Breng intussen 125 ml water met de kokosmelk aan de kook. Voeg een bouillontablet, de rijst en het sap van 1 limoen toe en kook de rijst in 10 minuten gaar. Voeg indien nodig extra water toe. Kook ondertussen de voorjaarsgroenten in een aparte pan beetgaar en giet
ze af. Voeg ze de laatste paar minuten bij de rijst. Zet het vuur uit, hak de kruiden fijn en voeg dit ook bij de risotto. Serveer met de kip uit de oven.
Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

IJskoude romige zomersmoothie
Drankje voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 5 minuten (exclusief maken ijsblokjes, dag van te voren)

650 ml Appelsap lemon & lime*
1 komkommer
2 avocado’s
ca. 6 takjes munt
ca. 3 ijsblokjeszakjes

Vul een dag van te voren drie ijsblokjeszakjes met 650 ml appelsap en leg ze in de vriezer. Snijd enkele reepjes van de komkommer en bewaar deze als garnering. Schil de rest van de komkommer en snijd hem in grove stukken. Maak de avocado’s schoon en doe het vruchtvlees samen met de komkommerstukken in een blender of keukenmachine. Druk de appelsap-lime klontjes uit de zakjes en doe ze in de blender erbij. Voeg ca. 6-8 blaadjes munt toe en mix het geheel tot een gladde smoothie. Schenk direct in vier glazen en garneer met het reepje komkommer en takjes munt. 

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

 

Warme kruidenthee met chocolade ananas
Drankje voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 15 minuten
1 blik Ananasschijven op sap*
1 reep Chocolade puur of melk*
4 zakjes Kruidenthee Relaxing*, of andere smaak naar keuze

Laat de ananasschijven uitlekken. Laat water in een pannetje aan de kook komen. Breek de chocoladereep in stukjes en doe deze in een kom die je in het pannetje met kokend water hangt. Zorg ervoor dat er geen water in het kommetje komt!. Smelt de chocolade en roer het chocolademengsel glad. Dep de ananasschijven droog met keukenpapier en dompel de helft van een schijf in de gesmolten chocolade. Hang de ananasschijven naast elkaar aan een eetstokje en laat de chocolade zo drogen. Zet intussen vier koppen thee volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Serveer de chocoladeananasschijven bij de thee.

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

 

Chocolade cakepops

Voor ca. 12 stuks
Bereidingstijd: ca. 25 minuten (exclusief baktijd muffins)

Ingrediënten

1 pak Bakmix voor Muffins*
100 boter of margarine
2 eieren
50 ml water
4 el Hazelnootpasta*
100 g Chocoladereep puur of melk*
1 zakje Tropische Notenmix*
Hagelslag puur en/of melk*

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereid de muffins volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, maar gebruik in plaats van de muffinvormpjes een bakblik en bak de cake ca. 25-30 minuten. Laat de cakejes afkoelen en verkruimel ze daarna boven een kom. Voeg de hazelnootpasta toe en meng het goed door de cakekruimels. Draai van dit deeg ca. 12 balletjes ter grootte van een walnoot. Breek de chocoladereep in stukjes en doe deze in een kom die je in het pannetje met kokend water hangt. Zorg ervoor dat er geen water in het kommetje komt! Smelt de chocolade en roer het chocolademengsel glad. Prik de cakeballetjes aan een prikker en wentel ze een voor een door de gesmolten chocolade. Prik ze in bijv. een eierdoos om ze een beetje te laten drogen. Doe intussen de hagelslag in een kommetje. Haal de rozijnen uit de notenmix; deze gebruik je niet. Hak de overige ingrediënten van de notenmix fijn met behulp van een hakmolentje of vijzel en doe deze ook in een kommetje. Wentel de helft van de nog niet helemaal gedroogde chocoladecakepops door de hagelslag en de andere helft door de notenmix. Presenteer ze in een mooi vaasje of prik ze in een (oud)brood, dat je met mooi crêpe papier hebt bekleed.

Vertel eens? Wat eet u vanavond?
Curry, noedels, woksauzen: ingrediënten uit de Aziatische keuken zijn goed vertegenwoordigd in de schappen van Wereldwinkel Vreewijk. U maakt er de meest verrassende gerechten mee. Wat dacht u van pittige maaltijdsoep met garnalen bijvoorbeeld. Lekker en snel, want u tovert deze soep binnen 15 minuten op tafel.
Kijk voor het complete recept en meer receptideeën op de recepten-pagina.

Eten, praten over eten en nieuwe gerechten uit de wereldkeuken ontdekken, daar zijn we bij Wereldwinkel Vreewijk altijd mee bezig, maar in september net iets meer dan normaal. ‘Zelfgemaakt, dat smaakt’ is ons motto deze maand, dus geven we flinke kortingen op ons kookgerei en foodproducten. Kom dus naar de winkel en duik daarna de keuken in!


Gemarineerde zalm met noedels

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
 
 
Gemarineerde zalm met noedels

Ingrediënten

25 ml sojasaus
50 ml Fair Trade Original Sinaasappelsap
1 rode peper, zaden verwijderd, rest fijngehakt
2 knoflooktenen, gepeld en fijngehakt
4 zalmfilets (ca. 120 g per stuk)
3 el plantaardige olie
2 zakken (à 400 g) Japanse wokgroenten
250 g Fair Trade Original Tibetaanse noedels
2 el verse koriander, grof gehakt

Maak een marinade van sojasaus, sinaasappelsap, rode peper en knoflook en marineer hierin de zalmmoten circa 10 minuten. Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook voor de noedels. Verhit intussen 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de wokgroenten 5 tot 6 minuten. Verhit tegelijkertijd een grillpan en neem de zalmmoten uit de marinade. Voeg de rest van de marinade bij de groenten in de wok. Bestrijk de zalmmoten met de overige olie en bak circa 2 minuten per kant in de grillpan. Kook de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Serveer de noedels met de gewokte groenten en gemarineerde zalm. Garneer met verse koriander. Zet extra sojasaus op tafel.


Vonkelcocktail met notenrotsjes


Voor 6-8 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

75 g Chocoladereep puur*
8 physalis of Kaapse Kruisbes
200 ml Tropisch sap*
4 el suiker
1 zakje Tropische notenmix*
6 el Tropische honing vloeibaar*
Zeezoutmix chili peper*
1 fles Vonkelwijn*

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Smelt de chocolade au bain-marie (in een metalen kom die je boven een pan met kokend water hangt). Roer regelmatig tot de chocoladestukjes zijn gesmolten. Leg een stuk bakpapier op een werkblad. Vouw de blaadjes van de physalis naar achteren, doop de vruchten in de gesmolten chocolade en leg ze met de kant van de blaadjes op het bakpapier en laat de chocolade hard worden. Verhit in een sauspannetje het tropisch sap en de suiker. Kook dit in tot een dikke stroop en laat het afkoelen. Verdeel de notenmix in 10 kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel elk hoopje met honing en maal er de zeezoutmix over. Rooster de nootjes in de oven tot ze goudbruin kleuren. Laat ze afkoelen, zodat de honing hard wordt en de nootjes/rozijntjes aan elkaar plakken. Schenk enkele druppels tropische stroop in elk glas en giet de Vonkelwijn er voorzichtig bij. Garneer het glas met een chocolade physalis en serveer met de pittig-zoete notenrotsjes.

Tip: Deze cocktail is nog feestelijker als je de chocolade versiert met bladgoud!


Pittige maaltijdsoep met garnalen

Voor 4 kommen soep

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

 

2 el plantaardige olie

2 el Groene Curry kruidenpasta*

800 ml groente- of kruidenbouillon

1 blik Kokosmelk*

200 g jumbo garnalen

100 g champignons, in plakjes

1 kleine paksoi, gewassen en kleingesneden

50 g spinazie, gewassen

1 bosui, in schuine ringen

enkele blaadjes (Thaise) basilicum

 

Verhit olie in een grote pan en voeg de curry kruidenpasta toe. Fruit tot de geuren van de kruidenpasta goed vrijkomen. Voeg de bouillon en kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Voeg vlak voor het opdienen de garnalen, de champignons en paksoi toe en kook de soep nog 2 minuten door. Verdeel de soep over 4 kommen en voeg als laatste het spinazieblad toe. Garneer de soep met de bosui en de (Thaise) basilicum.

Wijntip:Chardonnay, Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Pita met gehaktballetjes en zoet-zure woksaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minutenca. 300-400 g gehakt half-om-half
1 sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
Molen Zeezout mix chili peper*
1 ei
50 g paneermeel
4 el plantaardige olie
1 flesje Woksaus Zoet-zuur*
1 flinke zak wokgroenten naar keuze, bijv. Hollandse wokmix
1 pak pita broodjes (8 stuks)

Meng het gehakt met de sjalotsnippers, de knoflook,  het zeezout, het ei en het paneermeel. Draai er balletjes ter grootte van een walnoot van. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en braad de balletjes rondom bruin en gaar. Voeg de woksaus toe en laat alles goed doorwarmen. Houd eventueel een beetje warme saus apart om op tafel te serveren. Verhit de overige olie in een wok en wok de groentemix beetgaar. Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de broodjes open en vul ze voor een deel met de wokgroenten. Leg daar enkele gehaktballetjes met saus op en bedek met nog een laagje knapperige groenten.


Noedels met pittig gebakken groente

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Wat heb je nodig:
1 pak Tibetaanse noedels*
1 kleine broccoli, in roosjes
1 prei, in reepjes gesneden
2-3 stengels bleekselderij, in reepjes
2-3 el Piri piri olie*
75 ml Ketjap Manis *
2 tenen knoflook, fijngehakt
250 g champignons, in vieren
50 g Cashewnoten*, grof gehakt
2 el vers korianderblad, grof gehakt
1 fles Chardonnay*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereidingswijze:
Bereid hierin de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de noedels af, spoel ze na met koud water en laat ze uitlekken. Kook de broccoliroosjes in 5 minuten beetgaar. Leg de gesneden prei en de bleekselderij in een vergiet en giet de broccoliroosjes hier overheen af. Maak een marinade van de piri piri olie, de ketjap manis en de knoflook. Meng de prei, de bleekselderij, de broccoliroosjes en de champignons er goed doorheen. Verhit een wok, voeg de gemarineerde groenten toe en roerbak enkele minuten. Voeg de noedels toe en roerbak ze kort mee. Verdeel het gerecht over 4 borden/kommen en garneer met de gehakte cashewnoten en de verse koriander.

Wijntip: Chardonnay, Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Wil je meer recepten met Fair Trade ingredienten? Kijk dan eens hier.